pondělí 12. ledna 2009

Přelomová akce

Poté, co skončily Vánoce a přestaly chodit sms (Je cas rozbalit strom, ozdobit kapra a zabit vanocku... snad jsem neco nepopletl. Hezky Vanoce a hodne stesti v roce 2009. - Zaslal Balů), jsme vyrazili na obvyklý přelomový pobyt.

Tentokrát v neděli 28. 12. 2008 do Světnova nedaleko Žďáru nad Sázavou. Celou akci organizoval Česílko s Myškou, za což jim mnohokrát děkujeme.

V pondělí 29. 12. jsme se vydali v úderné skupince spolu s Česílkem, Myškou, Normem a Máčkem do Škrdlovic a dále k Velkému Dářku. Tam jsme potkali Mikiho, Jitku, Mikina a další, kteří bydleli v Krucemburku. Pokračovalo se přes les do Račína a dále přes Vápenici do Polničky a zpátky domů. Zajímavé zjištění bylo také to, že Miki a spol. byli před náma ubytovaní v tom stejném penzionu. Jak je ten svět malej...

Dalšího dne dopoledne králíci nevylezli z klobouku, zato si pěkně užívali domácího teplíčka. Až odpoledne se vykutáleli na zamrzlý rybník, aby vyzkoušeli sílu místního ledu a pevnost hokejek a někteří také tvrdost puku.

Silvestrovská středa začala na Zlaté lyži, která je součástí lyžařského seriálu Tour de Ski.
Králíci viděli na vlastní oči Lukáše Bauera. V Novém Městě se mu celkem dařilo a skončil v běhu na 15 km klasicky na 5. místě.

První, druhý a třetí den nového roku jsem bruslili. Třetího se jelo domů. Ale předtím jsme ještě stihli protáhnout naše běžky po loukách mezi Skleným a Vlachovicemi.

Celá akce byla proložena množstvím odehraných her a novými zajímavými informacemi.

Dozvěděli jsme se, jak si Česílko představoval Ježíška, když byl malej. Takže, dámy a pánové, Česílkův Ježíšek byl takovej stojící ježek, asi 1,5 metru vysokej.

A na přetřes se dostal i Antonín Zápotocký a jeho legendární projev z roku 1952: Symbol starých Vánoc

A taky se jedlo a pilo.
A co se vlastně hrálo?

* Na kytaru

* Na multifunkčním stole:
fotbálek, kulečník, šprtec (hokej), pingpong

* Taneční hra Dance Dance Revolution (DDR)
Jak hraje DDR malej prcek? Takhle! Anebo taky takhle!

* Deskové hry:
Citadela - proslulý se stal zejména Beďův výběr postavy mordýře, který zpravidla odkrouhnul krále
Osadníci z Katanu
Člověče nezlob se - téměř legendou se stala hra prvního večera, kdy jeden z pětice hráčů Česílko, Nab, Petra, Libor a Bob (tuším, že to byl Libor) využil až asi patnáctý mečbol k uschování poslední figurky do domečku
Set!
Ztracená města
Saboteur
Ligretto
Land unter
Carcassonne včetně mnoha rozšíření - škarohlídové se jenom ptali, kdy už konečně budeme hrát to rozšíření s kosmonautem :-)

* Jiné hry:
Cinkaná (Kdo má minci?)
Na maminku a na tatínka - tato hra se samozřejmě jenom debatovala, i když zde byly vlastně nějaké kompletní rodinky ;-), ale zejména jsme dospěli k tomu, že maminka myje nádobí a tatínek se dívá na televizi

* Odborka Mladý fyzik
Již na první procházce se první odvážlivci vrhli na plnění odborky Mladý fyzik - úkolem bylo vymyslet si, na čem závisí zamrzání vodních nádrží a pak o tom přesvědčit všechny zúčastněné. Návrhů se sešlo hned několik, vítěz zatím nebyl určen. Nab ale napsal Ježíškovi o teploměr, hustoměr, sekeru (to aby se k té vodě přes led dostal) a především o další zahradní jezírko (aby měl jako správný vědec kontrolní vzorek). Dále odborka pokračovala časovými odhady - někteří bohužel neobstáli (Citadela prý trvá 30 minut - trvala 1,5 hodiny; procházka prý bude trvat 3 hodiny - nakonec 4,5 hodiny; Carcassonne s mnoha rozšířeními je vlastně na chvilku - nakonec 3,5 hodiny aj.). Někteří mladí fyzikové se dokonce pokoušeli ukázat, že nejen teorií živ je mladý fyzik - a prováděli pokusy. Za všeobecně nejzdařilejší byl odhlasován pokus o přesvědčení ostatních, že talíř s kovovým proužkem do mikrovlnky může... A tak jsme měli další ohňostroj.
Závěr - odborku nezískává nikdo, budete se muset spokojit se svými VŠ tituly :-)

Mladší se zase dozvěděli, kdo je Čeburáška - kdo to byl
Jeho nejznámější píseň
Nebo raděj takhle?

A něco na rozveselení od nejstaršího účastníka akce:
Jak poznáš, že už jsi opravdu starý?
Když vyjdeš z muzea a spustíš alarm.


Fotogalerie

Žádné komentáře: