úterý 7. ledna 2014

O slepičce a kohoutkovi

To jsem jednou takhle potřeboval veřejnou listinu z obchodního restříku (konkrétně stanovy jedné právnické osoby). Ne mojí vinou to rejstříkový soud (konkrétně Krajský soud v Brně) neměl v digitalizované podobě přístupné veřejně na internetu.

Musel jsem tedy na slovutný soud vyrazit osobně.
1. Králík prochází přes justiční stráž, nechá si kontrolovat srst a obsah kapes a říká, že potřebuje shlédnout jeden dokument z obchodního rejstříku, který není v digitalizované podobě. Justiční stráž je milá a posílá králíka na podatelnu.

2. Králík čeká pár minut ve frontě a už se dveře otevírají. Milá paní ho požádá o identifikační číslo právnické osoby (králík naštěstí ví - je už zvyklý, že na úřadě musí všechno hlásit) a pak mu sděluje, že tato listina není digitalizována a posílá králíka do dveří 69 za paní Studeníkovou do vedlejší budovy.

3. Paní Studeníková v kanceláři není, protože jsou tam malíři a malují :-) A říkají, že paní Studeníková je vedle. Králík jde vedle. Tam paní Studeníková také není, ale její kolegyně chvílí ťukají do počítače a pak králíka pošlou o patro výše do kanceláře za paní Hanusovou.

4. Králík peláší o patro výš. Projde opět labyrintem upracovaných úřednic až k jedné, která to na něj nejdříve zkouší s plnou mocí k vydání listiny. Králík není úplné mládě, a tak ví, že žádnou plnou moc nepotřebuje, když je to veřejná listina (ony pořád zkoušejí, že abych mohl na listinu nahlédnout, musím mít plnou moc od dotyčné právnické osoby, hihihi). Nakonec je králíkovi sděleno, že je v naprosto špatné místosti (no, králík se sem sám neposlal, že...) a má jít do spisovny na stejném patře.

5. Ve spisovně to nejdříve zkusí opět s plnou mocí. Tak to nevyšlo. Úřednice se tedy zvedne a za cca 5 minut nese listinu z nějakého archivu. Králík si pak může vybrat, zda si bude chtít listinu okopírovat (za 20 Kč jednu stranu), nebo počká až to úřednice naskenuje a slovutný soud umístí digitalizovanou podobu na internet. Prý zhruba do týdne. Tak já si počkám a uvidím. Tak jsem si počkal a následující den je to veřejně přístupné na internetu :-)

Tak takhle hodnej je, milí lidé, králík na vás. Zadarmo vám zařídil, že máte na internetu to, co by tam vámi placení úředníci a jejich neschopní šéfové měli dávat automaticky.

(Když píšu "milá", tak skutečně myslím "milá", i když to může znít trochu divně.)

Tuhle hru na základě pohádky o slepičce a kohoutkovi si může na brněnském soudě zahrát každý. Stačí, když si najdete libovolnou nezdigitalizovanou listinu z obchodního rejstříku :-) Nebude to trvat jistě dlouho a budou všechny listiny zdigitalizovány.

Bob

Žádné komentáře: