středa 31. března 2010

Jeden svět

Byli jsme se podívat na pár filmů z festivalu Jeden svět.

Hranice
Slovenské (národnostně maďarské) Slemence patřily do roku 1946 Československu. Roku 1946 byly Rudou armádou rozděleny a část připadla Sovětskému svazu. Jednotlivé části rodin se tak najednou nacházely na opačných stranách hranice a jejich komunikace, návštěvy a život obecně se tak velmi ztížil. Například k návštěvě rodiny 3 minuty za hranicí museli lidé absolvovat čtyřikrát více než stokilometrovou cestu do Prešova pro vízum. I kostel byl najednou v zahraničí. Přestože dělali pohraničníci problémy, aby se jednotlivé rodiny mohly navštěvovat, film ukazuje člověka, který přechází přes hranici v noci s baterkou - a úspěšně. Vzpomněl jsem si na svůj nelegální přechod česko-rakouské hranice v nedávné (předschengenské) době. Až bude po volbách špatně, tak aspoň vím, kudy...

Auto*Mat
Zajímavý dokument. "Vy tady bezdůvodně jezdíte na kole a blokujete dopravu.", "Tady se nic nepropadlo" (zástupce stavební firmy před kráterem ve Stromovce) a další perly. Brno na tom není o mnoho lépe, možná spíš hůře.

A pak taky zaměstnávání Vietnamců v Česku (Země snů), situace v Afghánistánu (Zprostředkovatel) a další (Nevítaní, Rodinná dieta).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ten Auto*Mat mne zaujal natolik, ze bych byl ochoten si ho i stahnout.:-)

Tom "pivo" Praha