pondělí 14. června 2010

Sobotní deštík s větříkem

V sobotu večer trochu zapršelo a k tomu zafoukal vítr. Králíci největší smršť přečkali v Brně, takže jejich srst zůstala v podstatě suchá. No, Bobkova úplně ne, ale Bobek si za to může sám, měl se pěkně účastnit rodinné oslavy a neměl pobíhat po venku.

Kolem desáté nastal čas na přesun domů. Ze začátku cesta ubíhala bez problémů – normální situace po bouřce. V Králově Poli byla lehce odkloněná doprava, protože tam byl zatopený kus silnice a vodu odčerpávali hasiči. Další hasiče jsme potkali zrovna zajíždět do hasičky v Soběšicích. Za Útěchovem se situace změnila. Silnice občas připomínala pískoviště, místy to vypadalo, že se zde vyklopila tatrovka plná štěrku. Začali se objevovat popadané větve a přeřezané stromy – hasiči (nebo nějací dobrovolníci?) byli rychlí, už to tady zvládli prořezat. Kolem spadlých drátů elektrického vedení už poskakoval panáček e-oňáček. V Adamově byla naprostá tma. Babice zůstaly pod proudem včetně osvětlení kostela.

Elektřina se rozjela až v neděli někdy odpoledne (možná až večer) – to jsme nebyli doma. Museli jsme zapomenout na výtah, internet, stolní počítač, centrální větrák a užít si pořádné noční tmy, ale ne zas tolik – přece jenom máme doma ještě nějaký baterky a v noci stejně většinou spíme.
Bobek chtěl péct buchtu (pravda pravdoucí), chtěli jsme vysávat, žehlit atd. (to už jsem si trochu zapřeháněl), ale to jsme samozřejmě (bohužel) nemohli. Ještěže máme i plyn – mohli jsme si vařit :-)

V neděli večer byla další bouřka, takže zase spadli nějaké stromy. Tentokrát hasiči tak rychlí nebyli, tak jsem se musel vracet ze silnice mezi Útěchovem a Adamovem zpět na Lesnou a pak zase přes Maloměřice a Bílovice domů.

Bouře na jihu Moravy si vyžádala dva lidské životy
Bouře řádila. Padaly kmeny, v Blansku strom zabil ženu

Žádné komentáře: