pátek 4. ledna 2008

Blbá, ale naše :-)

Neobyčejnou zábavu můžete zažít, pokud vám dojde poštou (samozřejmě tou šnečí - Českou) obyčejná zásilka větších rozměrů. Nemusí být ani moc veliká, stačí, aby se nevešla do vaší poštovní schránky, tedy přesněji řečeno, aby nešla procpat vhazovacím otvorem.

I nám byla jedna taková odeslána. Razítko na obálce říká, že na poště byla orazítkována v pátek 14. 12. 2007. Již v pondělí 17. 12. byla připravena na vhození do schránky. To se nepovedlo, a tak byla odeslána na ukládací poštu. V úterý 18. 12. měla být připravena k vyzvednutí na ukládací poště - tedy alespoň to tvrdil lístek, který se nám objevil 18. 12. ve schránce. Tam ale nebyla. A nebyla tam ani ve středu 19. 12., ve čtvrtek 20. 12 a dokonce ani v pátek 21. 12.

Poštovní úřednice si vás mezitím přehazují mezi balíkovým oddělením (zásilka byla přece větších rozměrů) a listovním oddělením (šlo přece o listovní zásilku) a nemohou ji stále najít. Vysledovat, kde se zásilka aktuálně nalézá, není možné, protože se jedná o obyčejnou zásilku a ty nejsou sledovány. Ano, světe div se, Česká pošta, s. p. už umí i takové divy, jako je sledování zásilek online - http://www.cpost.cz/jetspeed/portal/media-type/html/user/anon/page/default.psml/js_pane/sluzbyonline,sledovanibaliku, takže můžete s otevřenými ústy pozorovat, jak váš balík putuje mezi Ostravou a Brnem a zase Ostravou, kde je vrácen odesílateli a to vše jen díky neschopnosti třídícího centra v Brně. Balík vrácen odesílateli pro nemožnost doručení, přestože jste ho neměli šanci fyzicky vyzvednout, jelikož jste v době pokusu o doručení nebyli doma a na ukládací poštu už doručen nebyl. Sledování má samozřejmě ještě jeden drobný háček - doručovatel musí na oznámení o uložení zásilky napsat správně podací číslo zásilky. Jistě tušíte, že to není vůbec žádný problém :-)

No, abych se vrátil k té obyčejné zásilce. Protože termín pro vyzvednutí zásilky vyprší 1. 1. 2008, tak požádáte o prodloužení tohoto termínu do 11. 1. O to můžete požádat elektronicky! Komunikace se nese ve vtipném duchu.
Na vaši žádost je odpovězeno: "Dobrý den, lituji, ale vzhledem k tomu, že adresa adresáta (město) a název a adresa adresní pošty (město), u níž je zásilka uložena, se neshodují, Vaši žádosti nelze vyhovět. Upřesněte údaje, prosím, a případně podejte žádost znovu. S pozdravem Česká pošta, s. p. PODATELNA - informační pracoviště mailto:pracovištěPodatelna@cpost.cz"
Napíšete: "Dobrý den, lituji, ale vzhledem k tomu, že moje ukládací pošta (město) není shodná s adresou adresáta (město) - to všechno díky skvělé službě České pošty - změna ukládací pošty, nemohu zařídit, aby se tato dvě města rovnala (shodovala). Doufám, že toto mé vysvětlení je plně vyhovující a mé žádosti bude bezodkladně vyhověno. S pozdravem"
Paráda, už k vám frčí odpověď: "Dobrý den, vysvětlení je plně vyhovující a Vaši původní žádost jsem postoupila k vyřízení příslušnému pracovišti. S pozdravem"
Bohužel, příslušně pracoviště se vám již neobtěžuje sdělit, jak vaši žádost vyřídilo. Ale to by snad nikdo ani nečekal :-)

Každopádně když dojdete 3. 1. 2008 na poštu, oběhnete si kolečko mezi balíkovým a listovním oddělením, tak tam již vaše zásilka je. Váš poklad se našel - to je radosti :-) A pak, že jsou dárečky jenom na Vánoce! Na obálce zásilky si přečtete, že odběrní lhůta byla prodloužena do požadavaného termínu 11. 1. - ta blbá zásilka vám to ale nesdělila...

Bob

Poznámka 1: Od 1. 1. 2008 došlo k drobné úpravě cen "služeb" naší pošty, takže se jistě můžeme těšit na ještě větší kvalitu :-)

Poznámka 2: Pokud otravujete poštovní úřednici s vyzvednutím zásilky, tak nečekejte, že by vám snad mohla rozměnit peníze.

Poznámka 3: Jiná obyčejná zásilka s razítkem pošty středa 19. 12. 2007 dorazila do schránky ve čtvrtek 27. 12. Také pěkný výkon :-)

Žádné komentáře: