středa 16. ledna 2008

Každej třídí

Po odstěhování do Adamova jsme jako správní EKOkrálíci začali s tříděním odpadu. Brno, ačkoliv moravská metropole, by se v tomto ohledu mohlo učit téměř od každé obce v JMK (tak třeba v Ostopovicích, kde máme zahradu, třídí nápojové kartony už několik let...).
Adamov tedy nabízí kromě v Brně bežných kontejnerů na sklo, papír, PET, textil a směsný odpad navíc (jako BONUS) i kontejnery na plasty a nápojové kartony. Navíc ještě králíci třídí i hliník a bioodpad, který neschroustají - to berou ve sběrných dvorech.
A chcete si tipnout, kterého odpadu je po roztřídění nejvíc? A kterého naopak nejmíň? Ano, je to tak - nejvíc je plastů a nejmíň (kromě hliníku) směsného odpadu...
Takže Brno by se nad sebou mělo zamyslet! A Brňáci by měli dokopat lidi na vyšších místech, aby s tím něco dělali.

Ale přátelé, takhle NE :D ... Následující odkaz nás králíky velmi pobavil - obzvláště to, jak se na úřadech velice pečlivě třídí odpad a jak naši velmi pracovně vytížení politici nemají čas produkovat odpady.
http://www.brno.cz/primator/index.php?pg=dotazy&cdot=510

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přátelé i nepřátelé!

Jistě chápete, že tento štvavý a protirežimní příspěvek mohl psát jenom Bobek! Přísáhám na smrt své ženy, že já jsem to nebyl :-D

Anonymní řekl(a)...

chachacha! ten odkaz je vskutku excelentni. Tak pan primator nepodukuje odpad... hmmm... Jinak napr. v Medlankach kontejnery na plasty byly nekolik let (posledni dobou mam dojem tosku vymyzely, ale presne to nevim).

A jaka je situace v baste zapadni civilizace nad kterou (dle mineni mistnich) neni? Existuji tu kontejnery na sklo, papir a hlinik (= hlinikove konzervy) a PET lahve a to prosim 1 kontejnerove hnizdo na pomerne velkou ctvrt. Dale obchody typu Tesco s velkou slavou vyhlasily, jak jsou strasne EKO, kdyz maji pred obchodem popelnici na nakupni igelitove tasky (nicmene vydavaji je vesele dal a to mnohdy takovou rychlosti, ze je clovek ani nestaci odmitnout. Nez se vzpamatujete, mate nakup v tasce.) Dale jsme si vsimli, ze kazdy vyrobek (nechapeme jak je to mozne) ma nejen 3x vic obalu nez by potreboval, ale i vic vrsttev nez by mel tentyz vyrobek u nas).

Pavel nedavno provedl v praci primo revoluci: nastavil tiskarnu, aby tiskla OBOUSTRANNE... :-D

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem slyšela, že se někde v Brně třídily plasty. Nicméně když jsem se informovala, tak v Brně se plasty nerecyklují (netřídí, nevykupují). Takže nevím - buď je některé městské části třídily jen tak, nebo je odvážely mimo Brno. Ale náměstek primátora bojuje za změny a já mu věřím :-)... Snad si taky nezačne myslet, že nemá čas produkovat odpady :D

Anonymní řekl(a)...

Bydlime na Merhautce a třídíme sklo, papír a PETky. Kontejnery na sklo a papír máme přímo na ulici... Ale naše popelnice jsou věčně plné nepomačkaných PETek, letáků a různých krabic... Co dodat?!