pondělí 19. května 2008

Za vojáky a medvědy do Výpustku



Mezi Adamovem a Křtinami se nachází jeskyně Výpustek. Ta byla dlouhou dobu pro veřejnost uzavřena. Československá lidová armáda a později Armáda ČR tam totiž uchovávaly rakety - na tenis a na pingpong. Jak říkala průvodkyně, vojáci se docela nudili, tak potřebovali něco, čím by se zabavili. Kromě raket také například lepili papírové modely z časopisu ABC nebo vyráběli kukačkové hodiny. Hlavní využití jeskyně však představoval utajený kryt, který měl odolat biologickému, chemickému a jadernému útoku. Kryt můžete dnes shlédnout i vy.

Výpustek - kdysi to byl úctyhodný labyrint chodeb plný krápníkové výzdoby. V pravěku se v jeskyni ukrýval medvěd jeskynní a dokonce snad i jeskynní lev. Jejich kostry můžete nalézt v brněnském Anthroposu a vídeňském Přírodovědném muzeu. Následovala těžba fosfátových hlín - podobně jako v jiných jeskyních - například v Jáchymce. Po péči armád - jak německé, tak československé a české - je spousta pilířů odstřelena, chodby zvětšeny, propasti zasypány, podlaha vybetonována. Na konci 2. světové války Němci vše podminovali a nechali vybouchnout. Následný požár udělal své.

Dnes opět v jeskyni začínají růst krápníky. Návštěvníci, kteří dorazí do jeskyně za 100-200 let, už opět uvidí rozsáhlejší krápníkovou výzdobu. V jeskyni také čeká spousta prostor na objevení nebo znovuobjevení.

Představte si... Ve skupině s králíky byli i jistí nenažranci, kteří v době prohlídky ukusovali rohlíky. Ty tajně a hlavně zcela nepostřehnutelně vytahovali ze zavazadel, která si s sebou nesli. Zda byl hlad způsoben vyčerpáním z hodinové chůze, či spíše strachem s jeskynního medvěda, není králíkům známo.
Věříte? Nevěříte? Věřte!
Samozřejmě nemůžu prozradit, kdo "ti nenažranci" jsou, to zůstane malým tajemstvím.

A pozor, kromě králíků (18. 5. 2008) jeskyni navštívil i kníže Jan z Lichtenštejna (3. 9. 1883). Králíci sice byli předběhnuti (co se týče času), ale kdo stojí výš z hlediska historické významnosti, ukáže až budoucnost.

Bob

Žádné komentáře: