pondělí 1. prosince 2008

Úředníci brněnského magistrátu mají právo parkovat zdarma

Úředníci brněnského magistrátu mají právo parkovat v samém centru města zadarmo. Důvodem je prý to, že dojíždí do práce :-)
Preferenčních pruhů pro MHD je v Brně habaděj. Skoro by se dalo říci, že už další není kam umístit. Před zhruba deseti lety jsem byl v maďarském Segedínu (Szegedu) a už tehdy to tam vypadalo s preferenčími pruhy trochu jinak (rozuměj: skutečně tam byly). Takže nemůžu s výše uvedenými názory pana radního Suchého úplně souhlasit.

Jak už asi víte, od 1. prosince nám v Brně zdražuje městská doprava - zatím zejména pro pravidelné cestující. Ale i ostatní se dočkají, nebojte :-)

Králíci se při této příležitosti rozhodli pozeptat trochu našich volených zástupců, zda si nemyslí, že by měla být hromadná doprava oproti individuální spíše ještě více preferována.

Ano, přátele, i my někdy jezdíme autem. Ale myslíme si, že není nezbytné jezdit autem pořád. Navíc, pokud to takhle půjde dál, tak už za chvíli nebude jezdit nikdo, protože prostě všechny silnice budou ve špičce ucpány. Ale možná se pletu, možná již brzo někdo ukáže, jak do láhve o objemu 1,5 litru běžným způsobem nalít 5 litrů vody...

A co zajímavého nám jednotliví radní města napsali:
* Primátor Roman Onderka (ČSSD) - nic.
* 1. náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) odeslal odpověď do 2 dnů. Jako hlavní problém vidí to, že v Brně není zpracován generel dopravy. Dále nás odkázal na šéfa komise dopravy Josefa Veselého (KDU-ČSL) a ten nám nenapsal nic.
* Náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) zvládl odpovědět do 1 dne. Konkrétně se nevyjádřil a odkázal nás na kolegu náměstka Ladislava Macka (ČSSD), který má na MMB na starosti dopravu.
* Náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD) - nenapsal nic.
* Náměstek primátora Martin Ander (SZ) - nenapsal nic.
* Radní Jiří Oliva (ČSSD) odpověděl do 1 dne. Domnívá se, že zdražení bylo nutné. A o našich podnětech bude jednat s kolegy v radě a v klubu.
* Radní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) zaslal odpověd třetího dne. Domnívá se, že pro zaměstnance, kteří potřebují dojíždět do práce autem, jsou vyhrazená místa zdarma nutností (Králíci se ptali, zda je v pořádku, že zaměstnanci MMB mají vyhrazená místa k parkování zdarma). Dále si je jist, že preferenční pruhy pro MHD vznikají všude tam, kde je to možné a efektivní.
* Radní Vladimír Žďárský (ČSSD) - nenapsal nic.
* Radní Jana Drápalová (SZ) - nenapsala nic.
* Radní Jiřina Belcredi (Brno 2006 - tým J. Zlatušky) - nenapsala nic.
* Radní Jiří Zlatuška (Brno 2006 - tým J. Zlatušky) - nenapsal nic.

Takže tak... Pro úplnost dodejme, že jsme se ptali emailem 11. listopadu 2008.

Jiný názor

Čtěte více - sice staré, ale myslím, že pořád aktuální :-)
http://www.bmhd.cz/tlacenice/tl200701.pdf

Žádné komentáře: