středa 3. prosince 2008

Alces alces alces

Lidé v našich končinách mívají obvykle dvě jména – jméno a příjmení. Ale i spousta zvířat má dvě jména. Někdy je ale těžké rozpoznat, které je které. No, posuďte sami:

„Urvala jsem se z obojku, tak jsem tu,“ pokřikuje Natrix natrix. Není však moc vidět, protože se plazí někde po zemi.

Jen z oblohy jí krásně vidí (no spíš slyší) Bubo bubo a Myotis Myotis. Oba jsou to velcí ýři. Ale na druhou stranu je taky pravda, že dávají přednost spíš noci a svoji velkost moc nedávají na obdiv.

Charakteristickém rysem tvora Lynx lynx je, že vás hned spatří. Má totiž pěkně ostré vidění.

Vulpes vulpes není žádnej vůl. Je pěkně lstivá a vychytralá. Se psem má cosi společného – patří do stejné čeledi – a taky prý mívá často vzteklinu.

„Kdybych byl ohyzdnej tak jako ty, Bufo bufo, tak si tady vůbec neposkakuju,“ rozohňuje se Salamandra salamandra. „Ty mi máš tak co vyčítat. Ty tvý fleky po celým těle. No nic moc.“
„Jen se hádejte hlupáčci. Slupnu vás klidně oba,“ ví moc dobře Lutra lutra. „Jen se pojďte projít kolem mé oblíbené řeky!“

Zato s vodou (a kaprem) nemá nic společnýho Capreolus capreolus, i když by se tak podle názvu mohlo zdát. Jeho kamarádi jsou spíše Dama dama – to ale není žádná dáma, zato se však pohybuje ve vyšších evropských kruzích. Stejně jako Alces alces alces. Ten má hned tři jména, a tak se stává nekorunovaných králem dnešního srazu zvířat.

Vaši
Bobek Bobek + Bob Bob

2 komentáře:

Jaňula řekl(a)...

Králíci dlouho nenapsali, že by byli na výletě??? Nebo zimní spánek? Bobeeee Bobkuuuu vstávaaaat!

Anonymní řekl(a)...

Ale my máme ještě noc. Teď jsou přece nejdelší noci v roce!
Bob