pátek 5. září 2008

Bob v lomu

Ne, že bych byl už tak starý a pod tíhou let se lámal. To zatím ne!
V sobotu jsem se byl podívat v lomu na vápenec v Mokré.


Průvodce nám dělal Josef Pavelka (RNDr.), který nás seznámil s provozem lomu a s nějakými geologickými záležitostmi. V návštěvnické skupině totiž bylo několik vášnivých geologů. Jejich poznávacím znamením bylo kladívko a zásobník (nejčastěji kabela) na kameny. Kdo tam půjdete příště, tak už asi tohoto průvodce nepotkáte. Je už v důchodovém věku (nebo na jeho hraně) a jak říkal, takoví lidé jsou pro firmu nezvladatelní :-) Celkově v lomu pracuje asi 25 lidí, kteří se střídají ve dvou směnách.


Lom přitahuje experty všecho druhu. Od specialistů přes geologii, paleontologii, přes botaniky až po speleologii. Nejrůznější kapacity se tam střídají jako na běžícím pásu (např. prof. Rudolf Musil). Brněnští vědci prý provoz lomu schvalují, ale myslí si, že je potřeba řádně bádat; ti, co to mají dále, jsou spíše opačného názoru :-)


Byl víkendový den, ale v lomu se trochu pracovalo. I přesto jsme ale za bílého dne spatřili srnky (dvě) a zajíce (jednoho). V lomu je zkrátka živo. Ročně se tam vytěží téměř 2 miliony tun a ten "malý" náklaďáček uveze asi 50 tun. Sami si spočítejte kolikrát musí jet a kolik ho stojí palivo, jestliže 1 litr stojí...

Více fotek

Bob

Žádné komentáře: