čtvrtek 18. září 2008

Francie 2008: Nahoře i dole

9. den - sobota 26. 7. 2008
Jednou jsi dole, jednou nahoře... Tohoto dne jsme byli nahoře mockrát a dole skoro pořád.

Vyrazili jsme totiž proti proudu řeky Tarn. Nedá se říct, že by to bylo údolí. Je to totiž pěkná soutěska. Řeka se tady zařezává do vápencových plošin klidně 300 i více metrů. Pokračovali jsme další soutěskou proti proudu řeky Jonte. A pak se začalo stoupat na náhorní plošinu. V ní je překrásná jeskyně Aven Armand. Nejedná se o žádné spletité bludiště chodeb, ale o ohromný prostor plný krápníkové výzdoby. Prostor je tak velký, že by se tam vešla celá katedrála Notre-Dame v Paříži.


Pak jsme pokračovali náhorní plošinou na vyhlídku Roc des Hourtons, ze které je báječný rozhled na kaňon řeky Tarn. K řece jsme sjeli silničkou v mapě značenou "dangerous or difficult". Bobek protestoval (jak jinak), ale zajíždět si iks kilometrů se nám (mně) opravdu nechtělo, tak jsme to sjeli. No nebylo to o nic moc náročnější než cesta do Adamova, takže asi tak...

V Millau jsme přepadli místní supermarket a zakoupili 3 krásné velké ledňáky - celkem to bylo za "úctyhodných" 0,95 €.

A stoupalo se opět nahoru. Tentokrát na zázrak techniky. Viadukt poblíž Millau překonávající již široké, ale stále velmi hluboké, údolí řeky Tarn je chloubou francouzského stavitelství. Jedná se totiž o nejvyšší most světa. Jeho výška je přes 300 metrů a délka téměř 2,5 kilometru. I když to není zdaleka jen francouzská záležitost - architektem stavby je Brit Norman Foster. Most byl s velkou parádou otevřen v roce 2004. U mostu je malé muzeum, kde lze shlédnout neúspěšné návrhy na vzhled mostu a také reklamní film o vlastní stavbě - nutno říct, že je to poměrně zajímavé.


Přejeli jsme most a směřovali na jih. Projeli kolem města Béziers, několikrát přejeli Canal du Midi spojující Atlantik se Středozemním mořem a večer jsme se ubytovali v kempu v městečku Capestang kousek (dejme tomu 50 kilometrů) od moře, ale moře jsme přesto ještě neviděli. Ale přítomnost moře už byla velmi znát. Podnebí už typicky středomořské, v kempu také začaly turecké záchody. I hráčů pétanque přibylo. A také lidí posedávajících kdekoliv se sklenkou čehokoliv. Prostě jih.

Fotogalerie začíná drzými kachnami, které se ráno promenovaly po kempu a sbíraly jídlo.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.