pondělí 22. září 2008

Francie 2008: Vysoko nad městem a pak domů

16. den - sobota 2. 8. 2008
Poslední plnotučný den ve Francii. Z velké části jsme se již však věnovali přesouvání severovýchodním směrem, aby nám toho na neděli nezůstalo tolik. Dopoledne jsme projížděli Francouzským středohořím až do Le-Puy-en-Velay (přes Aubenas).


Tam jsme vystoupali na kopeček nad městem, kde stojí románská katedrála Notre-Dame. A nedaleko také červená kovová socha Madony s dítětem. Jejím vnitřkem je možné vystoupat vzhůru a rozhlédnout se po městě a jeho okolí. Socha byla zhotovena roku 1860 z více než 200 děl ukořistěných během krymské války. Zajímavé je také jistě to, že v tomto městě začíná slavná pouť do Santiago de Compostela.

Přespali jsme v kempu v Chilly le Vignoble - kousek před Lons le Saunier - městem s továrnou na sýr "Veselá kráva".

17. den - neděle 3. 8. 2008
Ráno jsme se zabalili a v 8:50 vyrazili směr domů. Něco po dvanácté jsme opustili Francii a napojili se na německou dálnici. Tam však nás postup značně zpomalil, protože severo-jižní směr byl dost ucpán. Příčinou byla, kromě davů navrátilců z dovolené, také srážka dvou maníků v mercedesech, která značně omezila průjezdnost dálnice A5. Naštěstí jsme ve 14:50 odbočili na dálnici A6 a tam už to zase valilo. Teprve tady (u Heilbronnu) jsme potkali první auto s českou značkou.


A protože cesta ubíhala pěkně, tak jsme se rozhodli zrušit zamýšlenou pondělní návštěvu Karlštejna - to si necháme na jindy - a rozhodli se ještě dnes dojet domů. Do Prahy jsme dorazili navečer. V hlavním to městě jsme zastavili u benzinky. Bylo tam rušno. Potkani se tam proháněli z keře do keře a nebáli se i na delší přeběhy mezi jednotlivými porosty. Pak už jen jízda po dálnici dálnic do Brna. Domů jsme dorazili ve 22:30.

Fotky

Žádné komentáře: