pátek 19. září 2008

Francie 2008: Živý šneky nejíme!

A tudíž si je ani nekupujeme. Ale pěkně popořádku...

12. den - úterý 29. 7. 2008
Ráno jsme opustili kemp v Capestangu a zamířili do Béziers. Město, jehož střed se tyčí nad řekou Orb, je jedním z center okcitánštiny ve Francii.


Vzhled města je dost jižanský. Aspoň tak nějak si to představujeme, protože víc na jihu jsme nikdy moc nebyli :-)

V místní tržnici nás zaujali živí šneci, ústřice a další podobné laskominy. My to ale nejíme, tak nebylo zas tak těžké odolat. Místo toho jsme si raděj koupili nějaké dobré ovoce. Živí šneci se prodávali normálně v síťce jako česnek. Však se klidně mrkněte ve fotogalerii.

Přes město prochází již dříve zmiňovaný Canal du Midi. Před staviteli tu ovšem vyvstala zapeklitá situace. Kanál musí překřížit řeku Orb. Takže došlo na stavbu vodního mostu. A ne ledajakého.

Po zajímavé cestě způsobené "kvalitním" dopravním značením jsme se dostali do velmi zachovalého renesančního města Pézenas. Molière to tam miloval. Také je tam pěkně dochovalá židovská čtvrť. A pak už jsme upalovali co nám běhy stačily k moři. Jeli jsme na mys Cap d´Agde. Ke skoku ze skály do moře jsme se neodvážili, a tak nezbývalo než popojet do klidnějších vod kolem Sète do Frontignanu.



13. den - středa 30. 7. 2008
Noc jsme strávili v kempu ve Frontignanu. Získali jsme jedno z dvou posledních míst a nutno říci, že tomu odpovídala i jeho lokalizace. Ale bylo to na jednu noc, tak co. Navíc to bylo ještě doprovázeno hudební produkcí z nedalekého baru - takže vlastně takový koncertík zadarmo :-) No, i zadarmo dost drahý...


Vyrazili jsme do Montpellier, hlavního města regionu Languedoc-Rousillon. Na procházení se městem bylo ale moc horko, tak jsme to zkrátili a směřovali k vodě v Palavas-les-Flots. Koupali jsme se, skákali do vody jako fotbaloví brankáři a dvakrát pronikli do těžce hlídaného kempu, kam se smělo jen s páskem na ruce. Na potřetí nás už ochranka zastavila, ale zdatně jsme jí unikli :-)
Přespali jsme v kempu v Lansargues. Naši sousedé - borečci tak kolem dvaceti - začali hned po příjezdu debatovat a v mobilu vyhledávat, co to asi bude za zemi to "CZ". Kostarika? (Costa Rica), Korea? (Corée). Poradili jsme jim. Česko se totiž ve francouzštině píše s "T" na začátku (Tchéquie).



Více fotek z 12. a 13. dne

Žádné komentáře: