pátek 19. září 2008

Francie 2008: Z hradeb rovnou k moři

10. den - neděle 27. 7. 2008
Ráno jsme vyrazili směrem k městu Carcassonne. Chtěli jsme tam být mezi prvními, abychom obsadili co nejvíce cest, měst a luk a při troše štěstí i nějaký ten klášter. Poznámka číslo 1 pro nehráče deskových her: Předchozí větu neřešte, to nemůžete pochopit. A skutečně, povedlo se.

Opevněné město nás přivítalo ještě ne příliš zahlceno turisty. I když bylo jasně znát, že se jedná o památku, kam se skutečně "musí". To potvrdilo i potkání prvních Čechů během celé naší cesty. Po projití téměř všemi malebnými křivolakými uličkami a shlédnutí velkého množství opevněných věží, nastal čas k přesunu do "nového" města Carcassonne.


Na závěr naší návštěvy jsme ještě obdrželi kartičku, která nám přináší v každé hře hry Carcassonne bonus 50 bodů. Kartičku lze používat opakovaně. Poznámka číslo 2 pro hráče deskových her: Pokud tomu věříte, tak jsme rádi a moc rádi si s váma zahrajeme :-) Mimochodem, kdybyste chtěli koupit hru Carcassonne přímo v Carcassonne, tak myslím, že teda moc nepochodíte. My jsme potkali akorát nějakou dřevěnou stavebnici, ale tu "klasickou" hru fakt ne.

A pak už jsme uháněli k moři. Cestou jsme potkali opět Canal du Midi a vláček téžéváček (TGV). Chtěli jsme si také nakoupit, ale byla neděle a ukázalo se, že cedule 7/7 (otevřeno 7 dní ze sedmi, tzn. každý den) o prázdninách tak asi úplně neplatí.

Pro koupání jsme zvolili letovisko St. Pierre-sur-Mer. Moře bylo krásně teplé a písek až příliš. Ale na zahrabávání se osvědčil. Večer jsme se vrátili zase do Capestangu.

11. den - pondělí 28. 7. 2008
Dopoledne jsme se jeli podívat do továrny na zpracování oliv. Nejdříve to vypadalo, že tam budeme sami, ale pak naštěstí dorazili i další zájemci o prohlídku. Hlavní olivová sezóna je na podzim, takže výklad byl spíše stručný a teoretický. Ale jinak olivy, co tam měly, byly fakt pěkný a dobrý.

Pak jsme se přesunuli do Narbonne. Chtěli jsme tam zaparkovat a podívat se trochu po centru. Tento nápad se nám však nepodařilo zrealizovat. Myslím, že radní v Narbonne budou muset některé památky trochu vybourat a postavit více silnic a parkovišť. Jinak není další rozvoj města možný. Poznámka číslo 3: To bylo samozřejmě myšleno ironicky.


Do pohody jsme se dostali na prohlídce čokoládovny v celkem hnusné industriální čtvrti. A pak už jsme uháněli zase k moři. Dnes do Narbonne-Plage. Konečně byly pořádné vlny na dovádění. Tedy pořádně velké na naše středoevropské poměry. Ale pobřežní hlídce se to moc nelíbilo, tak vyvěsili červenou vlajku a bylo po zábavě.

Fotogalerie

Žádné komentáře: